Conflicten met een klant, leverancier of personeelslid. Veel ondernemers krijgen er mee te maken. De overheid wil graag een goed en toegankelijk rechtssysteem voor bedrijven. Het WODC onderzocht daarom 1) hoe vaak ondernemers conflicten hebben gehad in het afgelopen jaar, 2) hoe deze zijn aangepakt en afgelopen, 3) welke problemen zich hebben voorgedaan in het aanpakken van conflicten, 4) welke dienstverleners en (buiten)gerechtelijke instanties zijn ingeschakeld, 5) hoe tevreden ondernemers hierover zijn. Aan het onderzoek deden 1.697 MKB-bedrijven tot tien werkzame personen mee.
Klik op de iconen voor meer informatie
Het gaat vooral om conflicten omtrent:
De kans op een conflict is 35%. Deze kans is groter bij:
Veel ondernemers hebben geen beeld over het halen van hun recht. Vaak komt dit omdat ze hiermee geen ervaring hebben.
Weinig ondernemers vinden het makkelijk om hun recht te halen (6%), onder andere vanwege de gepercipieerde:
Een kwart van de bedrijven vindt het lastig om een goede juridische dienstverlener te vinden.
Eénvijfde van de bedrijven vindt dat er onvoldoende voorzieningen zijn voor advies op hulp.
Tien procent van de bedrijven heeft geen vertrouwen in een eerlijke beslissing door de rechter of in het vakmanschap van een advocaat.
Bij een ernstig conflict vindt ongeveer de helft van de ondernemers het toch wel de moeite waard om juridische stappen te ondernemen.
Naar het volledige rapport ➙62% van de bedrijven met een conflict heeft één of meerdere juridische professionals ingeschakeld.
Hierbij ging het om de volgende juridische dienstverleners (in %):
Van alle bedrijven met een conflict heeft 16% één of meerdere instanties ingeschakeld.
Hierbij ging het om de volgende instanties (in %):
Het belangrijkste conflict gaat meestal over verkoop (29%) of inkoop (17%) van goederen.
De meeste conflicten (64%) vormen geen of een zeer beperkte bedreiging voor het voortbestaan van bedrijf. Ongeveer 13% vormt een (zeer) sterke bedreiging.
De andere partij is meestal een ander bedrijf (56%) of een particulier/eigen personeel (25%). Soms is het de overheid (13%).
Ongeveer 17% van de afgeronde conflicten heeft langer dan twee jaar geduurd.
39% van de bedrijven schakelt rechtshulp in bij het belangrijkste probleem.
Sommige rechtshulpverleners zijn achteraf niet ingeschakeld omdat bedrijven het te duur vonden, het teveel tijd of moeite zou kosten of het de situatie niet zou verbeteren.
Naar het volledige rapport ➙Ongeveer 17% van de bedrijven heeft, al dan niet op eigen initiatief, te maken gehad met een (buiten)gerechtelijke instantie.
Ongeveer 12% heeft een gerechtelijke en 5% een buitengerechtelijke procedure doorlopen.
9% heeft overwogen om een procedure te starten, maar hiervan afgezien.
4% heeft afgezien van een rechtbank, 3% van een geschillencommissie.
Ongeveer 72% van de bedrijven geeft aan dat het conflict is beëindigd.
Bij de overige 28% duurt het conflict nog (gedeeltelijk) voort en worden er mogelijk nog (juridische) stappen ondernomen
Bij 33% van de ondernemers is het conflict (nog) niet opgelost.
29% is ontevreden over de afloop; 37% is tevreden.
De meeste ondernemers zijn (zeer) tevreden (67%) over de dienstverlener die ze hebben ingeschakeld; ongeveer 11% is (zeer) ontevreden.
Het meest tevreden zijn ze over aspecten als luisteren naar het probleem, bereikbaarheid, nakomen van afspraken en uitleg over juridische aspecten en juridische stappen.
Het minst tevreden zijn ze over kostenaspecten, zoals de hoogte van de factuur of de onduidelijkheid vooraf over de kosten.
Van de ondernemers die een (buiten)gerechtelijke instantie hebben ingeschakeld, is een kleine of ruime kwart ontevreden over verschillende aspecten van procedurele rechtvaardigheid, zoals voldoende geïnformeerd worden, gelijke behandeling en voldoende gehoord voelen.